A. Configurare Android 4.1.2 (Jelly Bean)
Tutorialul ce urmeaza este pentru Android ver. 4.1.2 (Jelly Bean). Atentie: nu configurati niciun cliet de mail (soft, telefon etc) inainte de a crea adresa de mail pe server (prin intermediul cPanel).Atentie
Aveti 2 posibilitati de configurare a softului de mail: IMAP sau POP3. In esenta IMAP stocheaza datele (mailuri, foldere, statusuri) pe server in timp ce POP3 stocheaza datele pe calculatorul utilizatorului. Cea mai importanta consecinta este modul in care se sterg si se muta mailurile. In IMAP in momentul in care stergeti un mail, acesta se sterge si de pe server iar in momentul in care mutati un mail intr-un alt folder, folderul si mailurile continute de acesta sunt pe server si ca atare pot fi accesate de oriunde, nu doar de pe calculatorul de pe care a fost creat folderul, respectiv mutat mailul. In cazul POP3, stergerea mailurilor se face in general automat fie imediat dupa ce au fost descarcate de catre softul de mail, fie la un timp dupa aceea. Deci daca configurati softul de mail pe POP3 va trebui sa verificati cum este setat softul respectiv si sa adaptati setarea de stergere in functie de necesitatile Dvs. Folderele create cu un soft POP3 se creaza pe calculatorul utilizatorului si doar acolo vor fi accesate.
Considerente importante
1. Daca softul de mail este configurat pe POP3 si setarea softului de mail implica stergerea mailurilor de pe server, mailurile Dvs nu se vor mai gasi si pe server (dupa ce au fost descarcate). Daca device-ul (PC, laptop, telefon, tableta etc) se strica sau trebuie reinstalat sistemul de operare veti pierde mailurile si de pe device si nu vor mai putea fi recuperate. Deci daca doriti sa pastrati mesajele si pe server aveti 2 posibilitati: fie configurati softul de mail pe mail pe IMAP (caz in care Dvs stergeti mailurile sau le mutati in diverse foldere tematice), fie configurati softul pe POP3 avand grija sa configurati si optiunea ca mailurile sa nu se stearga niciodata de pe server.
2. IMAP este extrem de indicat atunci cand exista posibilitatea ca adresa de mail sa fie utilizata de pe mai multe device-uri (de exemplu PC, laptop, tableta, telefon).
3. Daca se configureaza aceeasi adresa pe mai multe device-uri pe IMAP dupa care configuram adresa pe un alt device cu POP3 fara optiunea de a lasa o copie pe server, device-ul POP3 va "trage" mailurile de pe server deci nu vor mai fi accesibile decat de pe device-ul POP3 respectiv. Cu alte cuvinte mailurile "trase" de pe server nu vor mai putea fi accesate nici prin Webmail si cu niciun alt soft de mail (efectiv mesajele vor disparea din softurile de mail configurate pe IMAP).
4. Configurarea de tip POP se bazeaza pe un protocol invechit iar suportul pentru acesta va fi probabil retras (deja Mail app-ul din Windows 8.1 nu mai include suport pentru POP3).
In concluzie remarcam aceste avantaje importante pentru IMAP:
- puteti consulta intreg continutul adresei de mail de oriunde aveti acces la Internet (prin Webmail, cu un device mobil etc)
- se stocheaza (si puteti consulta de oriunde) si mailurile trimise;
- daca se intampla ceva cu device-ul dvs (se strica, trebuie reinstalat softul de mail sau sistemul de operare), nu se pierd si mesajele
- se face sincronizare intre device-uri; asta inseamna ca daca de exemplu am raspuns la un mail de pe PC, vom vedea marcat ca replied/citit (sau forwardat) si de pe iPad sau telefon;
- folderele pe care le facem, se fac pe server si pot fi si ele accesate de oriunde.
In cadrul acestui tutorial vom configura adresa office@redhost.ro. Va trebui sa inlocuiti peste tot unde vedeti aceasta adresa, cu adresa Dvs reala.
Configurare IMAP
- 1. Deschideti telefonul si apasati iconita Email.
- 2. Introduceti adresa de mail intreaga si parola. Este indicat sa bifati "Show password" pentru a va arata parola in timp ce o tastati (introducerea unei parole gresite in configurare poate genera destule probleme ulterior).
Apasati "Urmator".- 3. Ne va fi prezentat ecranul pentru alegerea tipului de configurare.
Va sugeram sa alegeti IMAP.
- 4. Ni se va prezenta ecranul cu setari implicite IMAP. Atentie: sunt eronate si le vom modifica!
- 5. In campul 'Nume utilizator' (sau 'User name' daca interfata este in engleza) trebuie introdusa adresa de mail intreaga. Atentie: de regula Android va precompleta doar partial adresa (doar partea din stanga @). Este incorect!
In campul 'Server IMAP' introduceti mail.domeniu.tld (inlocuiti domeniu.tld cu domeniul dvs real).
- 6. Alegeti tipul de securitate IMAP. Va recomandam sa alegeti optiunea "TLS (Se accepta toate certificatele)". SSL nu este indicat (mecanismul de criptare SSL are o vulnerabilitate la nivel de specificatii).
Portul IMAP 143 este corect.
- 7. Acesta este ecranul complet cu setari IMAP.
Apasati "Urmator".
- 8. Ni se prezinta ecranul "Setari server de iesire" ("Outgoing mail server settings"). Setarile implicite sunt eronate!
- 9. In campul "Server SMTP" introduceti mail.domeniu.tld (inlocuiti domeniu.tld cu domeniul Dvs real).
In lista de selectie "Tip de securitate" alegeti "TLS (Se accepta toate certificatele)".
Portul SMTP 587 este corect.
"Solicitare date de conectare" trebuie sa fie bifat.
- 10. Ecranul complet cu setari SMTP.
Apasati "Urmator".
- 11. Configurarea se continua cu un ecran de optiuni de actualizare. Se poate accepta ca atare apasand "Urmator".
- 12. Setarile se proceseaza.
- 13. Ultimul ecran de configurare. Introduceti o denumire a contul in primul camp pentru a putea identifica contul pe telefon (se poate accepta setarea implicita). In al doilea camp veti introduce numele asa cum doriti sa apara destinatarului.
- 14. Mailurile se incarca (daca exista).
B. Configurare POP3
- Efectuati primii 2 pasi la fel ca mai sus. La pasul 3 alegeti POP.
- Pasii 5-7 sunt practic identici cu cei de mai sus cu 2 deosebiri: portul nu mai este 143 ci 110 si trebuie sa faceti o alegere cu privire la stergerea mailurilor de pe server.
Restul pasilor se parcurg la fel ca la IMAP.
C. Consultare/verificare setari
- Pentru verificarea setarilor unei adrese deschideti e-mailul, apasati butonul de meniu al telefonului (de obicei butonul stanga jos) si apoi "Settings" .
- Faceti click pe adresa dorita.
- Derulati pana la baza ecranului cu setari si apasati pe "Setari de intrare" sau "Setari de iesire" in functie de ce doriti sa verificati.